Man pratar i mobil på kontor

När kan föreningen kräva tillträde till min lägenhet?

I en bostadsrättsförening kan det ibland vara nödvändigt för föreningens styrelse eller entreprenör som föreningen anlitar att få tillgång till en enskild medlems bostadsrätt. Föreningens rättigheter och bostadsrättshavarens skyldigheter när det gäller tillträde till lägenheten regleras i bostadsrättslagen samt i de flesta föreningars stadgar. Även om det inte framgår av föreningens stadgar så omfattas man av lagen.

Syftet med tillträdesrätten 

Enligt 7 kap. 13 § bostadsrättslagen har föreningen rätt att få tillträde till bostadsrätten för att utföra vissa nödvändiga åtgärder. Tillträdesrätten gäller främst för: 

  • Tillsyn och underhåll
    Om föreningen behöver undersöka skicket på lägenheten, exempelvis för att säkerställa att underhåll och reparationer sköts enligt föreningens stadgar och föreskrifter. 
  • Reparationer och åtgärder
    När föreningen behöver genomföra underhåll eller reparationer som bostadsrättshavaren inte ansvarar för enligt lag eller stadgar, men som kan påverka fastigheten eller andra medlemmar. 
  • När bostadsrättshavaren har avsagt sig bostadsrätten eller vid en tvångsförsäljning
    Är bostadsrättshavaren skyldig att låta lägenheten visas på lämplig tid. Föreningen skall se till att bostadsrättshavaren inte drabbas av större olägenhet än nödvändigt. 

Syftet med tillträdesrätten är alltså att säkerställa att föreningen kan fullgöra sitt ansvar för fastighetens skick och säkerhet samt att förebygga skador eller risker för övriga medlemmar. 

Krav på skälighet och tidsmässig hänsyn 

För att föreningen ska få utöva sin tillträdesrätt krävs att åtgärden är rimlig och nödvändig. Föreningen får inte använda tillträdesrätten för andra syften än de som är relevanta för fastighetens underhåll och säkerhet. Bostadsrättslagen föreskriver också att föreningen ska samråda med bostadsrättshavaren och i möjligaste mån anpassa tidpunkten för tillträdet, så att det sker på en tid som är lämplig för bostadsrättshavaren. 

När kan föreningen kräva tillträde utan dröjsmål? 

I vissa fall kan föreningen behöva omedelbart tillträde till lägenheten, exempelvis vid: 

  • Akuta skador, såsom en vattenläcka eller brandrisk. 
  • Situationer där föreningen har anledning att tro att det finns påtagliga hälsorisker eller säkerhetsproblem. 

I dessa fall kan föreningen begära tillträde utan att invänta bostadsrättshavarens godkännande. Det är dock viktigt att föreningen agerar inom ramen för vad som kan anses nödvändigt och proportionerligt.  

Bostadsrättshavarens skyldigheter 

En bostadsrättshavare har som skyldighet att ge föreningen tillträde till lägenheten när det krävs enligt ovan. Om bostadsrättshavaren vägrar tillträde trots att föreningen har ett legitimt skäl kan det i vissa fall leda till att föreningen får rätt att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning, det vill säga ett förverkande av bostadsrätten. Detta är dock en åtgärd som tillämpas restriktivt och oftast först efter upprepade vägran att tillmötesgå föreningens legitima tillträdeskrav. Föreningen bör dock i första hand anlita Kronofogden för att begära tillträde till lägenheten.  

Ekonomisk ersättning 

Om föreningen orsakar skador i lägenheten i samband med en nödvändig åtgärd, kan bostadsrättshavaren vara berättigad till ersättning för dessa skador. Föreningen är dock inte skyldig att ersätta bostadsrättshavaren för indirekta eller tillfälliga olägenheter som uppstår vid exempelvis planerade reparationer. 

Sammanfattning 

7 kap. 13 § bostadsrättslagen ger föreningen rätt till tillträde till en bostadsrättslägenhet för att utföra tillsyn, underhåll och reparationer. Föreningen måste agera skäligt och ta hänsyn till bostadsrättshavaren vad gäller tidpunkt, utom i akuta situationer där omedelbart tillträde krävs. Bostadsrättshavaren är skyldig att medverka och kan riskera sanktioner vid vägran. 

Läs mer: Får föreningen gå in i min lägenhet - Vad säger bostadsrättslagen? 

 

Denna sida stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du byter till en annan webbläsare t ex Chrome eller Firefox.