Händersom skriver på laptop, glasögon ligger bredvid

Över 6000 kontrolluppgifter har skickats ut!

Har du sålt en bostadsrätt under 2022? Då har du kanske just fått en kontrolluppgift KU55. Senast den 31 januari året efter försäljningen ska Skatteverket ha in uppgifterna.

Vi har just skickat in drygt 6000 kontrolluppgifter för sålda bostadsrätter, elektroniskt till Skatteverket. Samtidigt postade vi dem också till säljarens senast kända adress. För dig som har Kivra hamnar den direkt där.

Det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som är ansvarig för att skicka in uppgifterna. Men för våra kunder, där vi hanterar Lägenhetsförteckningen, är det en av de uppgifter som vi hjälper till att avlasta med.

Några uppgifter i kontrolluppgiften som kan vara bra att ha koll på:

  • Försäljningsdatum

Är det datum som styr året den ska deklareras. För dig som sålt en bostadsrätt under 2022 ska den deklareras i år. Tänk på att det är kontraktsdatum som styr vilket år den ska deklareras, inte tillträdes datum. Till exempel om ni skrev på kontraktet den 29 december 2022, och tillträdet är den 1 mars 2023 så är det ändå 2022 som försäljningen ska deklareras!

  • Kapitaltillskott

Varje gång du betalar din månadsavgift till bostadsrättsföreningen så går en del av pengarna till att betala av på bostadsrättsföreningens lån. Din del kallas för kapitaltillskott. På kontrolluppgiften kan du läsa hur mycket du gjort i kapitaltillskott (om din förening har amorterat på sina lån) under åren som du ägt lägenheten. Den summan som står där drar du av i deklarationen och minskar då din vinstskatt.

  • Inre fond

Finns med om föreningen har en inre fond. Idag är det många föreningar som inte har kvar det. Står det inget belopp så finns det inte på din lägenhet. 

Du hittar din kontrolluppgift genom att logga in på Skatteverket.se eller i din digital brevlåda.

Är du mäklare och ska deklarera åt en kund och saknar kontrolluppgiften. Skicka in förmedlingsuppdraget till info@simpleko.se  så återkommer vi med kontrolluppgiften.

Fler nyheter