Vad kostar ekonomisk förvaltning? Enkel guide för styrelsen

Att sköta en bostadsrättsförenings ekonomi på ett ansvarsfullt och effektivt sätt är viktigt för att främja föreningens gemensamma intressen. Det handlar om allt från bokföring till budget och skattedeklarationer. Men vad kostar det att anlita en ekonomisk förvaltare?

Kostnaden för ekonomisk förvaltning varierar beroende på föreningens storlek och behov av tjänster. En tumregel har tidigare varit 1000 kronor per lägenhet, men priset kan variera beroende på tjänsterna och behoven. I en mindre förening kan kostnaden per lägenhet bli högre än i en större förening där fasta kostnader kan fördelas ut på fler lägenheter.

Men priset är inte allt. Erfarenhet och kompetens är också viktiga faktorer att överväga när man väljer en ekonomisk förvaltare. Det är viktigt att välja en förvaltare som kan leverera god kvalitet på tjänsterna och har erfarenhet av att förvalta bostadsrättsföreningar. Finns det någon digital lösning som kan göra processen billigare? Det är en intressant fråga att utforska! 

Hur påverkar ekonomisk förvaltning styrelsens arbete?

Styrelsen i en bostadsrättsförening har en viktig uppgift i att se till att allt sköts som det ska. Men det kan vara tufft att få allt att gå ihop om man samtidigt jobbar heltid. Då är det skönt att vända sig till en ekonomisk förvaltare som kan hjälpa till med allt som har med ekonomin att göra, från bokföring till budget och bokslut.

När man anlitar en ekonomisk förvaltare får man en bättre överblick över föreningens ekonomi och man kan känna sig trygg i att allt hanteras enligt reglerna. Det underlättar styrelsens arbete och gör att man kan fatta kloka beslut för föreningens bästa utan att behöva lägga allt för mycket tid på det. Så om man vill få lite extra tid över till annat och samtidigt vara säker på att allt sköts på ett bra sätt så kan det vara en bra idé att anlita en ekonomisk förvaltare.

Är det olika priser för bokföring, rapportering och budgetering?

Att välja en ekonomisk förvaltning för din bostadsrättsförening kan verka krångligt och komplicerat. Men det behöver inte vara det! Priset för förvaltningen kan variera beroende på vilka tjänster ni behöver, men oftast finns det en grundtjänst som täcker de flesta behoven. Den inkluderar saker som avisering, lägenhetsförteckning, budget, bokslut, leverantörsfakturor och in- och utbetalningar.

Men om ni vill ha extra tjänster så som prognoser eller rådgivning inom ekonomi och juridik kan det kosta lite extra. Oavsett vad ni väljer är det viktigt att ha en öppen dialog med er ekonomiska förvaltare och vara tydliga med era förväntningar. På så sätt kan ni få en förvaltning som är anpassad efter era unika behov och budget.

Med rätt förvaltare kan ni känna er trygga och lugna i vetskapen att allt sköts enligt lagarna och reglerna för bostadsrättsföreningar. På så vis kan ni fortsätta att vara en trivsam och välskött förening.

Vad påverkar kostnaden av ekonomisk förvaltning?

När man anlitar en ekonomisk förvaltare så påverkar det priset beroende på vad föreningen behöver och önskar. Om man vill ha en speciallösning som avviker från standardlösningen så kan det kosta mer på grund av manuellt arbete.

Till exempel kan administration av parkeringar och garage vara olika för varje förening. Men om man godtar förvaltarens förslag så brukar det bli mycket förmånligt. Viktigt är att föreningen och förvaltaren har öppen kommunikation och är överens om vilka tjänster som ska ingå i den ekonomiska förvaltningen för att undvika överraskningar i kostnaden.


Är det billigare med en digital lösning?

De senaste åren har digitaliseringen av ekonomisk förvaltning utvecklats snabbt. Förvaltare erbjuder allt oftare digitala lösningar till bostadsrättsföreningar, vilket effektiviserar hanteringen och minskar risken för felaktigheter. Dessutom är digital hantering tillgänglig dygnet runt, vilket ger ökad flexibilitet för styrelseledamöter.

En digital lösning kan i vissa fall också vara billigare än manuell hantering, men det är viktigt att också ta hänsyn till behovet av personlig service. Sammanfattningsvis kan man säga att en digital lösning kan vara ett bra val för bostadsrättsföreningar som vill ha en effektiv och säker hantering av sin ekonomi.

Kostnader för ekonomisk förvaltning i bostadsrättsföreningar: vad du behöver veta

När det kommer till kostnaden för ekonomisk förvaltning så är det bra att veta att det kan variera beroende på vad föreningen vill ha och vad förvaltaren erbjuder. Det finns olika alternativ, till exempel ett fast pris baserat på en grundlösning med vissa tillval, eller ett löpande pris där föreningen betalar för de tjänster de väljer.

Det viktigaste för föreningen är att ta reda på sina behov och sedan jämföra olika förvaltare för att hitta en lösning som passar både budgeten och föreningens önskemål. Det är en bra idé att ta sig tid att titta på olika alternativ för att hitta den bästa lösningen för föreningen.

Läs mer om:
Vad är ekonomisk förvaltning ? En genomgång för styrelsen
Vad gör en ekonomisk förvaltare? Att skapa balans i ekonomin

Vill du veta hur vi kan förenkla styrelsens arbete

Denna sida stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du byter till en annan webbläsare t ex Chrome eller Firefox.