Budget i tuffa tider

Det finns inget krav på att en bostadsrättsförening måste ta fram en budget, utom i de fall då det finns inskrivet i föreningens stadgar, då är det ett krav men inget lagkrav. De allra flesta föreningar väljer ändå att göra det.

Det är särskilt viktigt i dessa tider när kostnaderna ökar, att ha en bild över hur det kommer att påverka föreningens ekonomi under det kommande året.

En fråga som många styrelser nu brottas med är, hur sätter man rätt årsavgift. Budgeten hjälper styrelsen att planera och få en överblick över ekonomin och de förväntade kostnaderna under det kommande året. Styrelsen får framförallt koll på om de avgifter som tas ut av medlemmarna kommer att täcka föreningens utgifter det kommande året.

Att upprätta en årsbudget är en grundläggande och viktig del av en god ekonomisk förvaltning för bostadsrättsföreningen och det hjälper styrelsen att kunna hantera sina ekonomiska åtaganden på ett ansvarsfullt sätt.

Årsbudgeten ger styrelsen ett verktyg för att kunna se vad som kan behövas åtgärdas, till exempel om man planerar investeringar i nya fönster för att sänka uppvärmningskostnaden. Behöver nya lån då tas upp för att klara investeringen och innebär det i så fall att avgiften behöver höjas för att täcka räntor och amorteringskostnaderna?

Revisorn som ska granska årets räkenskaper ser också gärna att det finns en budget att förhålla sig till.

Vilka faktorer påverkar budgeten inför 2024?

I det budgetförslag som vi tar fram för våra kunder utgår vi från utfallet i år samt viss del även föregåendeårs utfall, justerat med de aktuella kostnads- och räntehöjningar, som styrelsen sedan får ta ställning till.

I det budgetförslag som vi tar fram för 2024 har vi gjort en generell uppräkning av kostnaderna med 3%, detta utifrån att Riksbanken spår att inflationen kommer att ligga på 3% i januari, om vi inte har fått andra aviseringar av er förenings leverantörer.

När det gäller elpriserna så är prognosen att det inte kommer ske någon höjning under året, prognosen för elpriset är att det kommer att vara lägre i vinter mot föregående år. Fjärrvärmepriset kommer dock att höjas, och här är variationen stor beroende på var i landet man befinner sig. Ökningen under 2023 var ca 8% i snitt och för 2024 är det hittills aviserat höjningar på mellan 3%-17%, i Stockholm höjs den till exempel med 12%.

Vad kan styrelsen göra?

  • Se över leverantörsavtalen, kan de omförhandlas för att få ner kostnaden? Är de indexerade och kommer öka?
  • Vilka underhållskostnader och reparationer behöver göras under året. Finns det något som inte är akut underhåll som kan skjutas på framtiden om ekonomin är tuff just nu?
  • Samtidigt som styrräntan nu höjts till 4% har också sparräntan på sparkonton höjs, så det kan vara en god idé att se över vilken ränta föreningen får på sina likvida medel.
  • Se över de lån som löper ut det närmaste året, och göra en beräkning av hur det kommer påverka ekonomin.

Hur påverkar räntan avgifterna?

Om lånen förfaller och ska sättas om innebär det ökade räntekostnader. För att se hur mycket avgiften behöver höjas för att täcka den ökade räntekostnaden kan man göra en räntekalkyl för att se hur många procent avgiften behöver höjas för att täcka kostnaden.

Kalkyl: Ränteskillnad/år delat med årsavgifterna/år = avgiftshöjning i procent.

Exempel: räntan höjs från nuvarande 3,5 till 4,5% på ett lån på 10 miljoner. Ränteskillnaden fås fram genom 1% x 10 000 0000 = 100 000 kr i ökad räntekostnad. Om nuvarande årsavgifter är 2 000 000 kr. 100 000/2 000 000 = 5%

Föreningen i detta exempel skulle behöva höja avgiften med 5% bara för att täcka den ökade räntekostnaden.

Räntekänslighet är ett nytt nyckeltal som kommer vara obligatorisk i årsredovisningen från och med 2024. Den visar hur mycket årsavgiften behöver höjas om räntan höjs med 1 procentenhet. Det räknas fram genom att låneskulden divideras med den totala årsavgiften. Den avser att underlätta en jämförelse mellan olika bostadsrättsföreningars ekonomi, till exempel för köpare.

Flerårsbudget

Har föreningen ett stort underhållsbehov de närmaste åren eller om man ser att det egna kapitalet minskar för varje får.  Då kan det också vara en god idé att göra en flerårsbudget för att se över hur ökade kostnader och räntor kommer påverka ekonomin på lite längre sikt.

Läs mer om flerårsbudget 

Denna sida stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du byter till en annan webbläsare t ex Chrome eller Firefox.