Ny lag om återvinning av returpapper

Har ni som bostadsrättsförening eller fastighetsägare idag fastighetsnära insamling av returpapper. Då kan ni påverkas av den nya lagen från 1 januari 2022.

Regeringen beslutade att från den 1 januari 2022 upphäva producentansvaret för returpapper, och ansvaret för insamling av returpapper från hushållen övergick till kommunerna. Har ni idag fastighetsnära insamling av returpapper för de boende i husen, behöver ni kontakta er kommun för att kontrollera hur pappersinsamlingen ska hanteras nu. Även returpapper från kontor, butiker och andra verksamheter som har liknande avfall hanteras på samma sätt.

Från 1 januari får endast auktoriserade entreprenörer hämta returpapper. För att få reda på vilka de är, kontakta din kommun som ansvarar för auktorisering av leverantörer, för mer information.

Vad är returpapper:

  • Tidningar
  • Tidskrifter
  • Direktreklam
  • Kataloger och liknande produkter

Det är bara insamlingen av returpapper som påverkas av den nya lagen. För insamling av förpackningar av övrigt material såsom papper, glas och metall gäller samma regler som tidigare. Här kan bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren anlita valfri entreprenör för att hämta förpackningarna.

Till Alla nyheter